A Mandulagomba (Agaricus blazei murill) bemutatása

Az adaptogén mandulagomba számos, tudományosan bizonyított, egyedülálló gyógyhatással rendelkezik. Tumorellenes hatását laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben is bizonyították. Napjainkban rengeteg információ áll rendelkezésünkre  elsősorban embereken és kísérleti állatokon szerzett tapasztalatok. Rendkívül szerteágazó kedvező élettani tulajdonságait nagyon röviden csokorba gyűjtöttem.

Az amerikai kontinensen őshonos gombafaj, a mandulagomba (Agaricus blazei murill) kellemes mandulára emlékeztető illattal és ízvilággal rendelkezik. Brazília egyes vidékein a ropogós húsú gombát szinte naponta fogyasztották. Az Élet gombájának azaz Cogumelo da Vida-nak nevezték és ez volt a titka annak, hogy a környék lakói sokáig éltek.

Európában ez a gomba csak készítmények formájában hozzáférhető. Vannak itt élő rokonai, némelyik ezek közül rendelkezik is mandula aromával, de hatóanyagtartalmában jelentősen különböznek ezek a változatok, akár még kellemetlen mellékhatásokat is okozhatnak. Az Agaricus blazei murill termesztése nem egyszerű, ezért is drága.

A mandulagomba kiváló ásványianyag, (Fe, Ca, P, Cu, Zn, K, Na) vitamin (D2, E vit, Biotin, Fólsav, Niacin) és rost forrás. (Kb. 20% a rost tartalma)

Poliszacharid tartalma 12% ami a legmagasabb a gyógygombák kozott is. Főként könnyen felszívódó, antioxidáns hatású 1-3 és 1-6 béta glükánokból áll aminek köszönhető kiemelkedő tumorellenes és immunmoduláns hatása.

Tumorellenes hatását laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben is bizonyították. A mandulagomba stimulálja a T-limfocitákat és a makrofágokat. Megakadályozza metasztázisok kialakulását. Hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott, úgy tűnik a daganatsejtek esetében ”bekapcsolja az apoptotikus hatást.” (Programozott sejthalál.) Tumorellenes hatását emlő, leukémia, prosztatarák , vastag és végbélrák esetén találták a leghatékonyabbnak. Agaritin hatóanyaga leukémia ellen hatásos. (2010 japán kutatók) Kemoterápiás szerrel együtt adva még hatékonyabbnak tűnik az eredmény, tehát hatása nem szorítkozik a mellékhatások enyhítésére.

Csökkenti a vérzsírt, ezáltal az atherosclerozis megelőzhető.

Izoflavonodjai révén javítja az inzulinérzékenységet ezáltal a vércukorszintet normalizálja – antidiabetikus hatás. Inzulinkezelés mellett használata óvatosságot, nagy odafigyelést igényel!

Májvédő, segíti a sérült májsejtek regenerálódását.

Immunerősítő.

Rendkívül erőteljes antioxidáns hatása révén sejtszinten javítja az oxigenizációt.

A mandulagomba az idegrendszert is erősíti, sikerrel alkalmazható mentális fáradtság fennállásakor, csökkenti az emocionális stressz okozta tüneteket, mérsékli a korral járó degeneratív megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint lassítja azok romboló hatásait.

Természetes antibiotikum. Virusellenes hatását mutatja, hogy az influenza ellen is hatásosnak bizonyult, egyike a természetes HIV elleni szereknek, Elpusztítja a baktériumok jelentős részét, segít többek között a tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást okozó Streptococcus pneumoniae baktérium fertőzésben is a baktériumok elpusztításával.

Fungicid hatása révén a Candida gombával is felveszi a harcot.

Gyulladásgátló hatása is van. Ezt citokinek, chemokinek és a leukocita növekedési faktor kibocsátása révén (leukocyta growth factor) éri el. Krónikus fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség  esetén számoltak be jelentős javulásról. Crohn-betegségben szenvedő felnőtteknél jelentősen csökkent a bélgyulladást amikor 12 napig mandulagomba-kivonatot szedtek. (Scandinavian Journal of Immunology 2011.)

A végére hagytam az igazi kuriózumot, az allergiás tünetek enyhítését, amit azzal ér el, hogy az IgE szintet csökkenti.  A kevésbé súlyos ún. ételintolerancia és az allergia között a valódi különbség az, hogy a szervezet más típusú immunglobulinokat termel. Ételintolerancia esetén az IgG, míg valódi allergia esetén IgE szint a szignifikánsan emelkedett. Ezeket vérvizsgálattal szokták ellenőrizni. A mandulagomba csökkenti a vérben az IgE szintet azaz a valódi allergiák ellen (is) hatásos.

Humáncélú felhasználási területei napjainkban:

 • Allergia
 • Autoimmun betegségek (pl. Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, reumás ízületi gyulladás)
 • Cukorbetegség
 • Érrendszeri betegségek
 • Fertőzéses megbetegedések
 • Fogyókúra
 • Gyulladások
 • Hepatitis B
 • Immunerősítés
 • Ízületi gyulladás
 • Keringési problémák megszüntetése
 • Kemo- és sugárerápia okozta tünetek enyhítése
 • Májvédés/regenerálás
 • Méregtelenítés
 • Sejtmegújítás
 • Súlycsökkentés
0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Weboldalunk sütiket használ.

   Kérjük, olvassa el nyilatkozatainkat weboldalun további használatához!