Van-e köze a szivárgó bél szindrómának ahhoz, hogy a kutya ne lépjen le a betonról a gondozott gyepre se mezítláb??

Allergiás kutya

Az allergia egy hibás immunválasz a szervezet részéről. Sajnos sehol sincs leírva érthetően, hogy ez mitől és hogyan alakul ki. Az az állapot amikor a szervezet  amúgy az egészségre nem káros fehérjéket, fehérje természetű anyagokat megtámadja, azok ellen védekezik. Ad abszurdum saját testének építőköveit is megtámadja, védekezik ellenük, akkor ezt autoimmun betegségnek hívják. Ez is divatos betegség manapság .

Kutyán alapvetően két formája fordul elő az allergiának. A bolha és a táp által okozott. Mindkét esetben testidegen fehérjék kerülnek rendszeresen a szervezet védelmi vonalán belülre ahol is elindítják az immunrendszer vészreakcióját. A bolha allergia könnyen érthető, hiszen a bolhacsípés során a bolha nyála is bekerül a bőrön, mint védelmi vonalon belülre, és ismételten, hiszen a bolhák ezt többen is rendszeresen megteszik, ezért (is) kell folyamatosan védekezni ellenük.

A másik típust az étellel a belekbe jutó táplálékból származó anyagok hibás felszívódásából a vérkeringésbe jutó szintén valóban testidegen fehérje természetű anyagok okozzák.

Az egészséges beleknek egyrészt kellőképpen átjárhatónak kell lenniük ahhoz, hogy a tápanyagok és folyadékok felszívódhassanak rajtuk keresztül, másrészt olyan védelmi mechanizmusra is szükségük van, mely visszatartja a káros anyagokat és kórokozókat. A tápanyagokkal naponta számos mikroorganizmus, vegyi- és méreganyag kerül be az étellel, itallal a szervezetbe, a bélrendszerbe. Képzeljük el micsoda bivalyerős immunrendszere van a kutyának, mikor az elásott velőscsontot 1 hét után előveszi, rágcsálni kezdi és semmi baja se lesz tőle. Akkor ez most hogy?

 

Megnézem kedvencemnek

 

allergiát okozó kutyatáp

A kutya etetésekor az ételében lévő két fő ellenség a szénhidrátok, főként a gabona túlzott mennyisége és a feldolgozottság. A feldolgozottság hozzáadott anyagot jelent: konzerválószerek, színezékek, stabilizátorok és millió egyéb néven a nem táplálék, amivel tele vannak a száraztápok. A növényi részeket különféle eljárásokkal kell a húsevéshez adaptálódott emésztőszervek számára ‘’hasznosíthatóvá’’ tenni mint pelyhesítés mikronizálás, extrudálás, expandálás, granulálás és még ki tudja hány féle sarlatánság. Mindez az ipar érdeke és kevésbé a kutyáé. Éljen a profit azaz tisztelet a bevételnek.

Van alaphelyzetben egy fiatal egészséges immunrendszerű és bélflórájú állat és elkezdi ezeket enni. A mikrobiom ettől a tápláléktól lassan de biztosan borul, nincs is esélye visszaalakulni. Gyulladás alakul ki a belekben, szubklinikai, krónikus gyulladás.Allergiás kutyus

A bél áteresztőképességét számos tényező befolyásolja. A bélben a bél falát borító epithel egyetlen módosult hámsejtréteg és az általuk termelt anyagok az a bizonyos speciális gát ami különféle anyagoknak átjárhatóvá vagy áthatolhatatlanná teszi a bélfalat. A jó baktériumoknak azaz a mikrobiomnak is hatalmas jelentősége van. Úgy kell elképzelni, hogy az epithel sejtek közötti réseken történik a felszívódás. Mivel ezek a rések szűkek, a táplálék csak apró építőkövek formájában juthat át a réseken. A fehérjék aminósavakra bomlanak, azok úgy egyesével átjutnak, majd a szervezetben egész más szerkezetű fehérjék épülnek belőlük. Ha ezek a rések megszélesbednek, akkor nagyobb ’’építő téglák’’ is átjuthatnak, azaz több aminósavból álló peptidek, polipeptidek is. Ezek aztán a véráramba kerülve ott valóban testidegen anyagok és hasonlóképp riadóztatják az immunrendszert mint a bolha nyála. Ugye az az immunrendszer nem is annyira gyagyás vagyis hibás. Ez a szivárgó bél szindróma angolul ”leaky gut”. Azt jelenti, hogy beszivároghatnak nagyobb falat darabkák is mielőtt teljesen megemésztődtek volna. A fentiekből az is érthető, hogy miért divatos betegség ez ma emberen, társállaton egyaránt.

 

Teszek ez ellen 

 

Egy egészséges kutya és bivalyerős immunrendszere évekig ellenáll ennek a pusztító folyamatnak. Lassan alakul ki a krónikus gyulladás. Ebben a szakaszban már vannak emésztési problémák, tünetek:

 • rossz étvágy,
 • szőrhullás,
 • bűzmirigy gondok,
 • véletlenszerű puklik a testen,
 • fülgyulladás,
 • szem pirosság,
 • hasmenés vagy csak laza széklet,
 • viselkedés zavar…és a viszketés is lassacskán beindul,
 • a test egyes részeinek nyalogatása, rágása, akár véresre dörzsölése.

Nem mondom, hogy nem fordul elő sosem pl.: pollen vagy kontakt allergia, csak azt mondom, hogy tapasztalat szerint ha a táplálást és a külső élősködő elleni védekezést tényleg teljesen rendbe tesszük, akkor 200 allergiás kutyából kb. 199 kigyógyul az allergiájából lassacskán.

Ezért is tartom én hibás, inkább felesleges iránynak az allergiát okozó anyagok utáni kutatást, a drága bőrpróbákat és néha nevetségesnek az eredményeket. Gyakran látok olyan eredményeket, hogy allergiás a pázsitfűfélékre. Tehát a kutya ne lépjen le a betonról a gondozott gyepre se mezítláb?? Ugyanilyen nevetséges – és még a szakma 90%-a is komolyan vallja – hogy a csirke az egyik legveszedelmesebb allergén és csirkementes táppal kell jól etetni a kutyát.

A farkasnak ezt elfelejtették megemlíteni. Szabadon élő farkasok között még sosem merült fel, hogy csirkére vagy pázsitfűfélékre lenne allergiás szegény pára.

A HerbalVet Allergy bio folyékony gyógybomba keverékből minden zacsi táp mellé kellene adni egy üveggel, hogy a kutyának is legyen esélye.

Ez a cikk egy vélemény. Tapasztalatokból táplálkozik, a szakirodalomban fellelhető adatok újraértelmezésével egy lehetséges magyarázatát adja az ismert folyamatoknak.

A HerbalVet Allergy gyógygombakivonat a NÉBIH által gyógyhatású termékként lajstromozott készítmény nem gyógyszer, nem lehet rá akként hivatkozni. Nem helyettesíti a teljesértékű táplálkozást, ezért az egész cikkben csak annyit írtam róla, hogy azért adjuk a kutyának, hogy legyen egy esélye. 🙂
(a tápok mellett is a menekulésre)

 

Kutyám megérdemli

 

HerbalVet

Dr. Varga Miklós

all rights reserved

 

0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Weboldalunk sütiket használ.

   Kérjük, olvassa el nyilatkozatainkat weboldalun további használatához!