Allergia

Séta maAllergia esetén az emberrel ellentétben ahol is a felső légzőszervi hurutos tünetek dominálnak, kutyán a leggyakoribb a bőrtünetek előfordulása. Az állat megállás nélkül nyaldossa, harapdálja, kaparja az érintett területet, ezért a megjelenő tüneteket elsősorban saját magának okozza a kutyus, ugyanis viszket. Tehát a vezető ok a viszketés, és a folytonos kaparás következtében testszerte a legkülönfélébb tünetekkel találkozunk. Gyakran felülfertőződnek, baktériumok, gombák gennyesztő folyamatokat indíthatnak. Külön kategóriája a bőrviszketés-gyulladásnak a fül, a külső hallójárat bőrének viszketése, gyulladása.

Előfordul, hogy allergiás kutyusunkon is a vezető tünet légzőszervi: zihálás, orrfolyás, könnyezés, macskán ez gyakoribb sőt asztma is elő előfordul cicákon.

Mi okozza?

Leggyakoribb a külső élősködő, a bolha csípésekor a szervezetbe kerülő nyál által kiváltott reakció. A nyálban lévő fehérje természetű anyagok ismételt bevitele váltja ki a reakciót. Gyakori a pollen allergia, a fűpollenek, de tulajdonképpen az összes fa, és virág is a célkeresztbe kerül. Mindegyiknek meg van a maga szezonja. Mivel kutyusunk „mezitláb” rohangál, állandóan érintkezik ezekkel a veszedelmes fűpollenekkel, ezért érthető, hogy gyakran a lábujjak közötti vékony bőrön gyakran megjelennek a fent említett tünetek. (Érthető egy fenét.)

A következő csoportja az allergéneknek az eleségek által kiváltott allergiák. Ma széles körben elfogadott nézet, hogy a csirke, csirkehús etetése a második legerősebb és leggyakrabban előforduló allergén kutyákon. Tapasztaltabb ebtulajdonosok már kerülik a csirke etetést. (Érthető egy fészkes fenét.)

Ismeretesek még a kontakt allergiák, ez érintkezést jelent. Ezek ritkábbak, viszonylag nehezen kinyomozhatóak, azok az anyagok okozzák amelyekkel a kutya gyakran érintkezik pl.: a fekhelyén lévő pokróc anyaga váltja ki.

Van még ritkábban anafilaxiás reakció szintén allergiás alapon (pl.: penicillin érzékenység) ezzel itt most nem foglalkozom, nem vonatkoznak az alábbiak azokra a nagyon ritka esetekre.

Kezelés

A kezelés megkezdése előtt minden esetben ki kell zárni a leggyakoribb okozót ami ellen a legkönnyebb fellépni, a külső élősködőket. Hathatós bolhairtó szer rengeteg van a piacon, használni KELL őket. Addig nem lépünk tovább amíg erről meg nem bizonyosodtunk.

Az allergia hálás betegség. A következő lépés az antihisztamin kezelés, szteroid kezelés ami elnyomja a tüneteket, elmúlik a viszketés, az állatorvos beavatkozása nyomán. Glória. Időlegesen. Azért hálás, mert biztosak lehetünk benne, hogy a viszketés s vele az állat visszatér a rendelőbe.

Hipoallergén gyógytápok is képbe kerülnek, kenőcsöket használunk a gyulladásos bőrön melyeket nem kellene lenyalni kutyusunknak, amit nem is olyan könnyű megakadályozni mint ezt tanácsolni. Sokféle kezelésre kerülhet sor de az alapbetegség esetén mindenképpen a hisztaminnál kötünk ki, amit vissza kell szorítani.

Tehát akkor mi köze van a bolhanyálnak, fűpollennek, csirkehúsnak a hisztaminhoz, mi a közös bennük, mi is az a hisztamin? A hisztamint a szervezet maga gyártja a gyulladásos reakciók során. Tehát a fent említett okokban az a közös, hogy gyulladást keltenek a szervezetben, erre föl maga elkezdi gyártani azt a csúnya hisztamint ami ellen az állatorvossal közösen küzdünk a végtelenségig. Egyre kuszább a történet.

Idáig szoktak eljutni – ha egyáltalán – a témával foglalkozó laikusokat felvilágosító tartalmak. Pedig a lényeg itt következik.

Allergiás tüneteket mutató kutyánk immunrendszerét valami nem hagyja békén, amire ő, mármint az immunrendszer gyulladással válaszol, melynek során túlzott mennyiségű hisztamin termelődik a szervezetben, ami különféle területek viszketését okozza általában, amit kutyánk addig „vakar” míg szőrhiányos, vörös elvékonyodó területek nem keletkeznek amelyek könnyedén felülfertőződve a legkülönfélébb gyulladásos tüneteket mutathatják és antibiotikumok, fájdalomcsillapítók stb. adását is indokolttá teszik.

Persze az örökös bolhacsípések ellen védekezni kell, de a fűpollenek ellen egy „mezitlábas” kutyának éppúgy illik megbirkóznia mint a csirkehús emésztésével, hiszen ezek évmilliók óta a természetes életkörülményeihez tartoznak.

A gyulladásos reakció a szervezet immunrendszerének nem megfelelő illetve túlműködése. Autoimmun reakciónak is nevezhetjük. Valódi autoimmun betegségek is egyre gyakrabban kerülnek megállapításra az allergiáktól függetlenül.

Mindezek hátterében a hibás „életvezetés” áll. Elsősorban az etetett kutyatápok okolhatóak a folyamatokért. A különféle kutyatápok nem tartoznak a kutya természetes életkörülményeihez még évszázadok óta sem. Egy átlagos kutyatáp (nem a legolcsóbb!) ma min 50%-ban gabonát tartalmaz. A kutya a gabonát nem tudja megemészteni. Hogyan? Az etetett tápok nagyobbik fele emészthetetlen? Nem. A természetben található gabona komplexebb keményítő molekuláinak emésztésére kutyusunk nincs felkészülve, ezért ezeket pelyhesítik, feltárják bizonyos ipari eljárásokkal rövidebb szénláncú vegyületekre hasítják és így már „kitűnően” emészthetővé válik kutyák számára is. Kitűnően?!

Ez alapvető életmódbeli változás. Egyes aminósavak hiánya, zsírhiány, mozgáshiány is hozzájárul, meg a szennyezett környezetünk amiben mi városi emberek ugyanúgy részt veszünk, de még egyszer mondom: Alapvetően a hosszú ideig tartó fajidegen keményítő AZ iparilag feltárt szénhidrátok (szénhidrátok: cukor, keményítő, cellulóz.) etetése okolható az immunrendszer hibás működéséért.

Cukrok és szénhidrátok a kutyák és farkasok takarmányában a szabad természetben 2-4%-ban fordulnak elő összesen, de mindenképpen 10% alatt. Nem esznek tápot, de kenyeret, rizst, krumplit vagy tésztát se, hajdinát, kölest, csicseriborsót stb-stb sem. Ezek a bizonyos ipari eljárások amelyek emészthetővé varázsolnak egyébként nem emészthető szénhidrátokat bizony bizony beélesítik az immunrendszert is mellesleg. A szép színes tápos műanyag zacskókat sosem a kutyusok, mindig a gazdik vásárolják, tegyük hozzá a legnagyobb jó szándékkal.

Záró gondolatként még annyit kell hozzátennünk, ha az immunrendszer hibás működése már kialakult „beélesítettük”, általában nem elég a gyógyuláshoz a helyes étrend, meg kell támogatni az immunrendszert sőt tetszik- nem tetszik a szteroid, antihisztamin kezelésre igenis szükség van hiszen csillapíthatatlan viszketéssel nem hagyhatjuk a kutyát, mert az az őrületbe kergeti gazdájával együtt. Ezért is lehet fontos a gyógygomba etetés. Az immunrendszer hatékony támogatásának általam ismert legjobb módja a gyógygombák etetése. Helyes étrend mellett általában fele annyi ideig javallott etetni a gyógygombákat a teljes gyógyuláshoz, mint amennyi időbe a helytelen étrend alapján a tünetek kialakultak. Tehát ha valaki 5 éves kutyusát mindig táppal etette és mostanra súlyos tünetek alakultak ki, helyes étrend mellett becslésem szerint 3-6 hónap alatt szteroid és gyógyszermentessé tehető de olyan immunrendszere ami harap, olyan „gyári új” talán ha két, két és fél év múlva lesz megint. Egy hosszútávon megemelkedett „alap” gyulladásos szint megspékelve szteroid kúrákkal, alaposan „lefárasztja az immunrendszert. Az alaposan lefárasztott immunrendszer és megemelkedett alap gyulladásos szint a szervezetben pedig további kórképek melegágya.

Szerző: Dr. Varga Miklós

0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Weboldalunk sütiket használ.

   Kérjük, olvassa el nyilatkozatainkat weboldalun további használatához!