Chaga gomba bemutatása

Minden gyógygombának van hasonló hatása, az immunrendszert erősíti, mégis mindegyik gomba különbözik is a másiktól hatásmechanizmus tekintetében.

Mi a csuda az a Chaga?

Hamvaskéreg gomba, Inonotus obliquus.

A chaga úgy néz ki, mint az érett faszén. Sötét, kérges, megfeketedett kb 25-28cm-es növedékek, amelyek hideg éghajlaton a nyírfákon jelennek meg (nyírfahéjnak is nevezik). Belsejében narancssárga színű lágy mag található. A chaga gomba a 16. század óta fontos szerepet tölt be a népi gyógyászatban, sőt „Isten ajándékának” is nevezték. A modern orvostudomány azonban csak nemrégiben kezdett rájönni ennek a gombának az előnyeire… és a legújabb tanulmányok eredményei ígéretesnek tűnnek.

Chaga gomba

Íme, néhány ok, amiért kutyájának hasznára válhat egy kis ízelítő ebből a gombából:

 • Az immunrendszer
 • Rákellenes tulajdonságok
 • Antioxidánsok
 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító
 • Vírusellenes
 • Gyomorproblémák
 • Cukorbetegség
 • Koleszterin

 

Az immunrendszer

A Chaga gombák fő előnye az immunrendszerre gyakorolt ​​hatás. Egyedülálló tulajdonságuk, hogy szükség esetén nemcsak az immunrendszert erősítik, hanem lelassítják a túlhajtáson futó immunrendszert is – ezt Biológiai válaszmódosítónak hívják.

Ez jó hír azoknak a kutyáknak, akiknek a betegsége az immunrendszer túlzott aktivitásán alapszik. Gondoljunk csak az allergiák és a gyakori autoimmun betegségek, például az ízületi gyulladás enyhítésére!

Rákellenes tulajdonságok

Oroszország azon területein, ahol a lakosság régóta rendszeresen használja a Chaga gombát mind a mai napig alacsonyabb a rákos megbetegedések száma. Hatékonynak bizonyult számos rákfajta, különösen a mell- és méhrák elleni küzdelemben. Más közelmúltbeli tanulmányok azt mutatják, hogy a chaga hatékony a melanoma, a máj és a vastagbélrák esetén. Daganatellenes hatásukat „pro-apoptotikusnak” nevezik, ami azt jelenti, hogy elősegítik a sejthalált azokban a sejtekben, amelyek veszélyt jelentenek a szervezetre, miközben békén hagyják az egészséges sejteket – szelektíven megcélozva és elpusztítva a rákos sejteket. Azt is kimutatták, hogy a hagyományos sugár- vagy kemoterápiás kezelések után segítenek csökkenteni azok toxicitását.

Antioxidánsok

A chaga gombák tele vannak antioxidánsokkal! Poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek javítják a szív, a bélrendszer és a máj egészségét, valamint az energiaszintet. A chaga gombák nagyszámú béta-D-glükánt is tartalmaznak, amelyek fontosak az immunrendszer, vércukor- és koleszterinszint szabályozásában, segítik az immunrendszert a rákos sejtek megcélzásában. Magas a B-vitaminokban, enzimekben, szterolokban és számos ásványi anyagban, például cinkben és káliumban, amelyek mindegyike segít a szabad gyökök elleni küzdelemben

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító

A chaga gombának gyulladáscsökkentő hatása van, különösen gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén, máj és hasnyálmirigy gyulladások esetén. Fájdalomcsillapító hatásuk is van.

Vírusellenes

Ulrike Lindequist és munkatársai 2005-ben publikált tanulmánya több különböző típusú gomba gyógyászati ​​előnyeit tanulmányozta, és megállapította, hogy a chaga kifejezetten hasznos vírusellenes szerként. A cikk megjegyzi, hogy „az immunstimuláción kívül a [gombák] poliszacharid-fehérje komplexeinek egyéb hatásai is hozzájárulnak a vírusellenes aktivitáshoz”. A chaga gombákat kutatják HIV-betegeknél ugyanakkor hasznos vírusellenes szerek komponensei lehetnek kutyák számára is.

Gyomorproblémák

A chaga gombát legkorábban fekélyek, gyomorfájdalom és gyulladásos bélbetegség kezelésére használták. Úgy tartják, hogy a Chaga immunstimuláló tulajdonságai segítik a bélbaktériumok egyensúlyát, és enyhítik a fekélyeket és a gyomorhurutot.

Cukorbetegség

A chaga gomba segíthet a cukorbeteg állatok vércukorszintjének szabályozásában. Ha azonban kutyája cukorbeteg, érdemes figyelmeztetnie állatorvosát arról, hogy a kutya ezt a gyógygombát is szedi. Ez befolyásolhatja a kezelést és érdemes rendszeresen ellenőrizni a vércukor szintjét.

Pajzsmirigy alulműködés és Koleszterin

A kínai Jiangnan Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a Chaga hozzáadása az étrendhez jelentősen csökkentheti a koleszterinszintet, és növelheti a HDL-t, vagyis a „jó koleszterint”.

Ha kutyájának pajzsmirigy alulműködése van, akkor hajlamosabb lehet a magas koleszterinszintre, és a chaga gomba remek kiegészítője lehet az étrendjének, hogy segítsen ebben.

Mennyit adagoljunk?

A javasolt alapadag a készítményre vonatkozik miszerint 10kg-onként és naponta 1ml  + 1ml. (Tehát ha a kutya 25kg adagja 3.5ml)

Beszámolók szerint a kutyák, sőt még a cicák is általában kedvelik az ízét.  A javasolt adagot is javasolt fokozatosan felépíteni. Kezdetben egy alacsonyabb adaggal próbálkozzunk és hetenként 0.5ml-enkénti emeléssel érdemes elérni, akár meghaladni az alapadagot. A Chaga gombának is van tisztító hatása, sőt a bélmozgásokat is fokozhatja, ezért.

 

Egyéb megfontolások.

Ahogy növekszik az igény világszerte a gyógygombák iránt úgy válik egyre fontosabbá, hogy helyesen válasszuk meg a beszerzési forrást.  Az ‘’etikus’’  termelők gondot fordítanak a nyírfák egészségére is amelyekről ezeket a gombákat gyűjtik és a bio minősítés ebben az esetben is garancia a vegyszermentességre.

 

Figyelmeztetés

A Chaga gomba is befolyásolhatja, felerősítheti a vérhígítók hatását ezért ilyen esetben fokozott óvatosság szükséges, minden esetben érdemes előzetesen konzultálni a kezelő vagy a holisztikus állatorvossal.

Friss ivóvíz mindig legyen az állat előtt mert a tisztítási folyamat során szabaddá váló méreganyagoktól való megszabadulást segíti.

A kúra kezdetén főképp fokozatosság nélkül kezdett alkalmazás során felléphet hasmenés és fokozott aktivitás ami alváshiányban is megnyilvánulhat.

0
  Az Ön kosara
  Az Ön kosara üres.Vissza a webáruházba
   Szállítási díj kiszámítása

   Weboldalunk sütiket használ.

   Kérjük, olvassa el nyilatkozatainkat weboldalun további használatához!